Regionale særegenheter i det franske kjøkken – sør

Når man kommer så langt sør i Frankrike som Lyon, merker man visse subtile endringer i hvilke råvarer som blir brukt og til dels også måten de blir brukt på. I Lyon bruker man mye frukt og ferske grønnsaker, i tillegg til for eksempel perlehøns og fisk fra de mange innsjøene i området. Lenger oppe i fjellene lager man gjerne helt spesielle typer pølser og ost som er særegne for hvert enkelt dalføre.

excellent winesI Limousin og områdene rundt finner man også mange unike delikatesser, herunder blant annet østers og annen sjømat, i tillegg til nydelige geitoster, saueoster og storfekjøtt fra rasene Parthenaise og Limousin. Denne delen av Frankrike er også viden kjent for sin produksjon av høykvalitets smør, fløte og rømme. Sopp og vilt gir maten preg av villmark, samtidig som Cognac gir en følelse av det sofistikerte Frankrike.

Bordeaux er selvfølgelig først og fremst kjent for sine gode viner, men i strøkene rundt er det også mye fiske både i havet og i bekker og andre vassdrag. Oppe i Pyreneene gresser mange sauer som produserer både kjøtt og ost, og lenger nede i dalførene forskjellige kjente arter storfe som gir noe av det beste man kan få av biff. Her holder man også mange ulike typer fjærkre, og lager forskjellige former for postei. Den kontroversielle gåseleverposteien foie gras hører også hjemme her, for ikke å nevne Armagnac og andre typer brennevin.

Mot grensen mot Spania kan man finne antydninger til katalansk innflytelse på det franske kjøkkenet. Her finner man også villsvin, kastanjer og andre delikatesser fra villmarken. Fra middelhavsregionene kommer olivenolje, sitrusfrukt og mange av de urtene som har satt sitt preg på fransk mat og etter hvert fått så stor betydning også internasjonalt. Her nyter man sterke smaker, og det brukes mye av blant annet hvitløk og ansjos.