Regionale særegenheter i det franske kjøkken – nord

Selv om det franske kjøkken lenge tok sitt utgangspunkt i det kongelige hoff som en standard for det absolutt beste av det beste, både når det gjaldt råvarer, tilberedning, dekorasjoner, osv., har dette endret seg mye siden revolusjonen. Det innebærer også at det franske kjøkken ikke på noen måte er ensbetydende med det parisiske, selv om Paris selvfølgelig alltid innehar en særstilling i alt som har med fransk kultur å gjøre. De senere årene har det blitt lagt mer og mer vekt på å identifisere og dyrke lokale og regionale særtrekk.
Hvilke råvarer som dominerer på bordene varierer mye mellom regionene. I nordøst, for eksempel, er det mye vilt, skinke og frukt som tilbys, i tillegg til selvfølgelig den ekte Champagne. Her merkes også en betydelig tysk innflytelse, med øl, pølser og choucroute som er det franske svaret på sauerkraut.

Regional peculiarities of the French cuisine - northLangs nordvestkysten kan man nyte mange forskjellige typer fisk og sjømat, blant annet reker og kamskjell. Selvfølgelig finner du også hummer, kreps og blåskjell. I tillegg finner man mange av de fruktene og grønnsakene som er typisk for nord-Europa, som for eksempel epler og blomkål. Eplene brukes blant annet til å produsere sider og Calvados. Forskjellige former for gryteretter er vanlig i denne delen av landet.

Også i Loire-dalen og den sentrale delen av Frankrike finnes det mye god frukt, som for eksempel kirsebær, pærer, jordbær og meloner. Her kommer fisk og sjømat fra elven heller enn fra havet, og i tillegg finner man mye fårekjøtt, kalv og geitost. Fra de store skogene kommer også endel vilt. Sjampinjongene som vokser i nærheten av Paris er kjent for å være de beste i verden.

Lengst øst i Frankrike er distriktene aller mest kjent for sine gode viner. Men her finnes også andre spesialiteter som snegler, krabbe og ørret, for ikke å nevne solbær, rips, honning og fantastiske oster. Den kjente Dijon-sennepen kommer også fra dette området.