Hei, og velkommen til disse sidene for alle som er interessert i, liker, og vil vite mer om fransk og italiensk mat! Mens den franske maten representerer århundrer av økende kompleksitet og subtilitet, er den italienske kjent for sin enkelhet, lekre kombinasjoner av få ingredienser, og en følelse av hjemmekos selv på en fin restaurant. Uansett er det få som vil benekte at disse to kjøkken utgjør det fremste av europeisk mattradisjon og står side ved side med de andre store verdenskjøkken, nemlig det kinesiske og det indiske.

Både i Frankrike og Italia er det vanskelig å snakke om noen entydig eller ensformig matkultur, fordi det er så store regionale variasjoner. Disse er store land med mange betydelige befolkningssentra, hvorav mange særlig i Italia også har vært mer eller mindre uavhengige land opp i gjennom århundrene. Det har medført at hver by og hver region har utviklet sine egne tradisjoner, hvorav mange ikke er kjent i andre deler av landet. Når man snakker om det nasjonale kjøkken, er det likevel slik at det har tatt opp i seg mye av det beste fra de forskjellige delene av landet.

På disse sidene finner du også mye om mattradisjonene på øyene Korsika og Sicilia, som etter hvert har blitt kjente og kjære feriemål og oppdages av stadig flere også i Norge. I tillegg til at de har en helt egen kultur og historie, har øyene også egne mattradisjoner som det i høyeste grad er verdt å finne ut mer om. Ta med denne kunnskapen neste gang du drar på ferietur, eller neste gang du skal lage noe nytt og spennende hjemme på kjøkkenet.