Mat på Sicilia

Flere og flere nordmenn reiser til ferie på Sicilia, og finner der et klima, landskap, kultur og historie som er annerledes enn resten av Italia. Dette reflekteres også i matkulturen, som er svært særpreget og unik. Det finnes ikke så mye informasjon om siciliansk mat på norsk, noe vi ønsker å bøte på her.

Siciliansk mat har selvfølgelig mye til felles med den italienske, men har også blitt influert av den greske, franske og arabiske maten. Den arabiske innflytelsen er særlig synlig i bruken av ingredienser som aprikos, sitrus, meloner, ris, safran, rosiner, muskat, nellik, pepper, pinje, kanel, og så videre. Foranledningen til dette var den arabiske okkupasjonen av Sicilia i høymiddelalderen.

Food in SicilySuppe er viktig i det sicilianske kjøkken, og maccu er den mest kjente av disse. Dette er det vi kan kalle god gammeldags bondekost, og hovedingrediensen er favabønner. Blandet med diverse andre ingredienser får man også noe som kalles maccu di San Giuseppe, som nettopp brukes på helgendagen til San Giuseppe eller St. Josef som han kalles på norsk.

Den lange, tynne pastaen som vi kjenner i dag (spagetti) ble visstnok til på Sicilia i middelalderen. Blant de mest kjente rettene i dag er spaghetti ai ricci (spagetti med kråkeboller), pasta con le sarde (med sardiner), og pasta alla norma (fra Catania). Manicotti er også svært populært på Sicilia.

I siciliansk tradisjon består et måltid vanligvis av en antipasto eller appetittvekker, fulgt av pasta og så av en rett med kjøtt eller fisk. Her brukes det interessante ingredienser som for eksempel couscous og sverdfisk. Til slutt kommer som regel en veldig søt dessert, som nok en gang understreker den arabiske innflytelsen. Sukkerstatuer er en av de mange spesialitetene. Etter måltidet kommer gjerne også frukt. Det finnes blant annet et utall forskjellige versjoner av appelsiner, blodappelsiner og mandariner på Sicilia.