Mat på Korsika

Flere og flere oppdager Korsika som reisemål, og dermed også den unike matkulturen som finnes på øya. Supper, pasta og gode kjøtt- og fiskeretter kjennetegner det korsikanske kjøkken.

Minestra, til en viss grad beslektet med italiensk minestrone, er den mest kjente og vanligste av suppene. Den består som regel av bønner, poteter, hvitløk, løk, kål og tomater, og skal kokes på skinkeben og plantefett. En egen versjon kalles minestra di pane cotto, dette er en brødsuppe som minner om det italienerne kaller pancotto. Det er også vanlig å lage bønnesuppe med gressløk eller kikerter. I suppen stufatu bruker man stort sett hvete- eller maismel, dette er med andre ord god gammeldags husmannskost. Korsikanerne lager også en slags grøt av kastanjemel og geitemelk, kalt brilluli.

Food in CorsicaDen italienske innflytelsen er ganske tydelig i korsikanernes bruk av pastaretter. Det er særlig fylt pasta, som ravioli og cannelloni, som er populært på Korsika. Fyllet er som regel ost og spinat. Pastasauser med kjøttdeig og tomat, ikke så ulikt norsk kjøttsaus, finnes også. Gnocchi er også populært, i tillegg til lasagne. En av de mest unike trekkene ved korsikansk mat er bruken av en polenta som ikke er laget av mais, men heller av kastanjemel. Denne ingrediensen brukes også til å lage maccaredda, som serveres med bacon. De tynne pannekakene kalt razighe er imidlertid laget av hvetemel.

Kjøttet på Korsika er kortreist og av eksepsjonell kvalitet på grunn av de mange urtene på beitemarkene. Lam og geitekilling er selvfølgelig populært i fjellene. I tillegg kommer vilt, som blant annet villsvin og hare. I forhold til andre europeiske land brukes det mye geitekjøtt og innmat.

Det finnes nærmere 50 sorter fisk i havet rundt Korsika. I tillegg brukes både klippfisk og tørrfisk. Nasjonalosten brocciu serveres gjerne med forskjellige typer fisk, som for eksempel sardiner og ansjos. Ål er også en typisk korsikansk delikatesse.